Ki training

 

KIPicture

Kalligrafie van het Ki teken

Ki-training ligt aan de basis van de traditionele Aikido training, die aan het begin van deze eeuw ontwikkeld werd door de Japanner Morihei Ueshiba. Aikido betekent letterlijk: “de weg om harmonie te zijn met Ki”. Het woord “Ki” betekent levensenergie. Ki-training ligt aan de basis van Ki-Aikido, een Japanse krijgskunst. Tijdens deze training wordt het accent gelegd op het bewust worden van het samenspel van lichaam en geest. Door een grote verscheidenheid aan oefeningen worden de deelnemers zich snel bewust van hoe slecht de gemiddelde mens letterlijk (maar ook mentaal en emotioneel) in evenwicht is. Het simpelweg doen van de eerste oefeningen geeft al direct aan wat het verschil is: dat je je niet uit evenwicht hoeft te laten brengen en dat jij “baas” bent over je eigen leven!

De meeste oefeningen worden gedaan met een partner, waarbij afwisselend de een en dan de ander getest wordt. De training begint steevast met een reeks van zachte rek- en strekoefeningen, waarna de Ki ademhaling, Ki meditatie en Ki oefeningen aan bod komen. Verder is er tijd om met elkaar van gedachten te wisselen en komen er praktijksituaties aan de orde.

Het in je Ki zijn, oftewel lekker ontspannen in evenwicht zijn heeft de volgende voordelen:

  • je voelt je rustiger, ontspannen
  • je kunt moeilijke situaties makkelijker overzien en aanpakken
  • je komt meer voor jezelf op, zonder het respect voor de ander te verliezen
  • je wordt meer gezien en gehoord. In je Ki zijn onderstreept je persoonlijke kwaliteiten
  • je krijgt het gevoel minder te moeten en meer te kunnen.

Ki is toepasbaar bij alles wat je doet. De toepassing kent meditatieve momenten, maar is in elke situatie in je leven te gebruiken. Of je nu loopt, fietst, skiet, ruzie maakt, werkt, auto rijdt, of creatief bezig bent, op elk moment merk je voordelen. Het “slachtoffer” wordt zelfbewuster en krachtiger; de “agressieve” wordt zich meer bewust van het zinloze gebruik van lichaamskracht en leert zichzelf en anderen meer te respecteren.

Iedereen kan het werken met Ki leren, of je nu jong of oud, ziek of gehandicapt bent. Het biedt iedereen de mogelijkheid aspecten van zijn/haar persoonlijkheid te verbeteren. Het werpt vooral vruchten af bij hen die samenleven of samenwerken. Relaties, maar ook groepen, verenigingen en vooral bedrijfspersoneel (van laag tot hoog) kunnen hier hun voordeel mee doen. Wanneer allen binnen een relatie het concept van Ki begrijpen, zal het ook vaker toegepast worden en de relatie bevorderen.

Kijk op www.kiworkshop.nl voor meer informatie

En nu?

Regelmatig worden er Ki training georganiseerd in Rakushinkan dojo. Kijk in de agenda voor de eerstkomende Ki training, of neem contact op voor meer informatie.
Ki training Alkmaar